De la mateixa manera que vam explicar als fills/es i alumnes com viure amb la mascareta, seria bo ara, fer una reflexió de com viure sense ella, per anticipar-nos a entendre les emocions que sentirem i sobretot, per tenir eines per a gestionar-ho de la millor manera possible, especialment si som pares, mares o docents.

Recordem primer, que la MASCARETA ha significat per alguns, ofec i angoixa, però per altres (la majoria) ha estat un sentiment de PROTECCIÓ, d’estar SANS I ESTALVIS allà dins. Diguem que era el nostre REFUGI DE SEGURETAT.
I ara ens la podem treure. Però traient-nos-la, és fàcil que marxi també aquest sentiment de PROTECCIÓ, TRANQUILITAT i REFUGI.

QUÈ ENS POT PROVOCAR?
Com us deia, depèn, per alguns serà alegria i alliberament, però per altres serà temor, o respecte, o desconfiança o inseguretat o por, o tot plegat. L’important és entendre que sentis el que sentis, està bé i és natural. I sentir qualsevol de les emocions negatives és a més lògic, doncs és el que ens passa quan ens treuen el REFUGI, que és el que ha estat la mascareta durant dos llargs anys.

QUÈ PODEM FER QUAN SENTIM AQUEST TEMOR o INCOMODITAT?

5 idees:

1º no espantar-nos ni sentir-nos malament per sentir por. És natural. La por la tenim per apartar-nos del perill. Ara la situació ha canviat gràcies a les vacunes, els metges i els científics. LA POR NECESSITA EL SEU TEMPS, tinguem paciència i anirà minvant.

Una feina que podem fer és explicar-li a LA POR que el perill ha passat. Com? Cada vegada que la Por et digui “I si hi ha el virus a classe”, Contesta-li “I si no?”. I pregunta’t també “Què em vull perdre i què no en nom de la por?”. Pensem també en quantes coses que ens agraden deixem de fer per si de cas, és a dir, per fer la pitjor interpretació possible.

3º CONCRETA LES PORS per poder fer-les més petites, ja que quan més petita sigui la teva por, més fàcil serà afrontar-la. Per exemple: “Concretament, què em fa por de treure’m la mascareta?” agafar covid, o posar-me malalt, o no sortir de casa?

4º Recorda també a la Valentia, aquella que tots i totes tenim a les butxaques per afrontar les nostres pors. Pots dir-te “La meva valentia és més gran que la meva por”, i t’ajudarà a ser tu qui prengui les decisions de la teva vida, i no les teves pors.

I per acabar, recorda que pensar en el futur, començant les frases amb el famós “I si” (I si perdem el partit, I si suspenc l’examen etc) ens apropa a estar nerviosos/es tot el dia (Ansietat). Quan això passa, respira i intenta viure el moment present. Pots dir-te “Ara és ara i després és després”, et tranquil·litzarà i a més, gaudiràs més la vida, que, al cap i a la fi i malgrat tot, d’això es tracta, no? 😊

www.lagranjatc.com