Són petits però espectaculars i essencials per a la vida. Són el 97% de la fauna del nostre planeta… T’atreveixes a descobrir el seu món meravellós i desconegut? Al nou Espai Invertebrats del Zoo de Barcelona t’esperen alguns dels animals més sorprenents i més antics de la Terra.

Insectes, aràcnids, miriàpodes i crustacis són els protagonistes d’una instal·lació que reprodueix els diferents hàbitats d’aquests petits grans animals que són bàsics per a la biodiversitat i l’equilibri dels ecosistemes. El món com el coneixem seria impensable sense els invertebrats, i protegir-los i conservar-los és tasca de tots!

Als 300 m2 que ocupa l’Espai d’Invertebrats del Zoo, hi podràs veure 33 espècies diferents allotjades en 30 instal·lacions diferenciades, com terraris, aquaris i altres hàbitats especials, amb les condicions superespecífiques que li cal a cadascuna. Tot un repte per a l’equip del Zoo! El recorregut de l’espai és una ruta a través de cinc grans àmbits: la Mediterrània, les Selves, les Illes, un gran Papallonari i l’Entorn Domèstic. Sí! També t’ajudaren a conèixer millor les espècies d’invertebrats que viuen amb nosaltres a casa, a racons tan quotidians com els armaris, les terrasses i els jardins. 

La visita del nou espai dura uns 30 minuts i es fa en grups reduïts per gaudir-ne al màxim. Seguint les formigues del terra, es pot explorar còmodament les diferents parts d’una expedició molt emocionant i plena de sorpreses. Diferents elements interactius i vídeos, complementats amb codis QR, fan encara més interessant i educativa la ruta, i ajuden a transmetre la importància d’aquests animals i a fomentar el respecte per tots els éssers vivents.

El Zoo dedica especial atenció a la nostra fauna, però també als invertebrats d’altres hàbitats especialment vulnerables, com les illes i les selves. Algunes de les estrelles del nou espai són els triops, uns crustacis que viuen al planeta des del fa 300 milions d’anys! Les empuses i els borinots, que tenen uns instal·lació oberta al parc on surten a pol·linitzar les flors del parc!  Més llunyans són l’escarabat gegant de Madagascar, dels més grossos del món, l’escarabat pal blau, la taràntula de colzes vermells i la formiga talladora de fulles. La instal·lació més gran de l’Espai d’Invertebrats és un papallonari, on es pot observar i comprendre el procés de metamorfosi de les papallones. Al costat, s’hi pot observar com els cuidadors i cuidadores del Zoo treballen en tasques de suport a la reproducció i el creixement de les espècies que tenen requeriments especials, i aviat en projectes de recerca in conservació en què participarà el Zoo.

El Zoo de Barcelona, un centre de conservació de la biodiversitat

Més de 30.000 espècies d’animals estan actualment en perill d’extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), una xifra que malauradament creix any rere any. Ens enfrontem a la sisena extinció massiva, aquest cop provocada per l’home, i en aquest context de crisi ambiental, climàtica i natural treballar per la conservació de la biodiversitat és una necessitat urgent que ens apel·la a tots. Els zoos en especial, tenen un paper molt important a interpretar en aquesta crisi global, ja que el seu potencial per contribuir a la conservació d’espècies i hàbitats és molt gran. Per respondre adequadament a aquest repte, el Zoo es proposa incrementar els seus esforços en els tres eixos d’actuació que s’han marcat els zoos moderns compromesos amb la preservació del planeta: la conservació, l’educació i la recerca, amb el benestar animal com a prioritat transversal ineludible.

La conservació és la principal raó de ser del Zoo de Barcelona, i en concret la preservació de la fauna més propera i de les espècies en perill d’extinció. En aquesta nova etapa, el zoo surt del zoo més que mai per unir esforços amb altres institucions per tal de protegir la nostra fauna autòctona –que ha perdut una mitjana del 25% dels seus individus en els últims 20 anys!–, i en especial la de la Mediterrània. En l’actualitat, participa en programes de conservació de 103 espècies, algunes ja extingides a la natura, de les quals 21 estan sent reintroduïdes als seus hàbitats naturals.

Sigues part de la solució i ajuda’ns a conservar la biodiversitat del planeta!

www.zoobarcelona.cat/?utm_source=ads&utm_medium=banner&utm_campaign=Passaport&utm_id=ZooClub&utm_term=descobrir&utm_content=1080×275