Totes les famílies vivim amb emocions intenses el pas que han de fer els fills i filles cap a l’escola on cursaran P3. En aquesta etapa ens poden sorgir inseguretats, dubtes… però, per una altra banda, també pot ser viscut com un repte engrescador, amb il·lusió i alegria.

Tots els pares i mares volen acompanyar de la millor manera els seus petits en aquest trànsit, sabent també que el procés de cada infant és únic i especial, per aquest motiu, us facilitem algunes orientacions us poden ajudar:

Moment de canvi. El vostre fill/a està creixent i arriba el moment de triar escola. Aquesta és una decisió important, cal que us informeu sobre quins projectes educatius són més propers a la vostra forma d’entendre l’educació, i que això us ajudi a prendre la decisió amb seguretat.

Valorar de forma positiva el fer-se gran. El vostre petit s’està fent gran, aprofiteu això per reforçar conductes que tenen a veure amb el seu desenvolupament i autonomia.

Potenciar la seva autonomia. És important que vagi incorporant hàbits de forma autònoma, i que si li cal suport, també ha de saber que ens ho pot demanar. Passar del “no ho sé fer” a “ho intento”.

Anticipar la situació. La setmana abans d’iniciar l’escola podem començar a regular horaris, diguem-li com es diu la seva mestra, si coincidirà amb algun amiguet/a que ja coneix o ensenyar-li la bosseta, la bata i el material que portarà, visitar el menjador de l’escola quan fem l’adaptació. També pot ser un bon recurs que li expliquem la nostra experiència o mirem un conte sobre l’inici a l’escola.

Mostrar serenitat. És Important fer anticipació positiva del que pot viure a l’escola. Explicar-li que la mestra l’ajudarà en tot el que necessiti serà clau per garantir la seva tranquil·litat. Cal estar preparats perquè durant l’adaptació el nostre fill/a potser canviï alguna rutina que ja tenia adquirida. Verbalitzar allò que sentim ens ajudarà a normalitzar les situacions que esdevinguin de l’adaptació, com per exemple que ens trobi a faltar els primers dies.

Transmetem confiança. Confiem en el potencial i les capacitats del nostre fill/a per adaptar-se en un nou entorn, i en l’equip docent que l’acollirà a l’escola. La confiança és l’espai ideal des del que educar.

Molta paciència, empatia i amor, en pocs dies arribarà un moment en què se sentiran segurs i vinculats a l’escola, que serà per a ells com una segona casa. 

www.sarria.salesianes.org