Els  nens que treballen la seva imaginació es convertiran en adults amb molts recursos personals per trobar solucions als problemes que es plantegin al llarg de la vida i comptaran amb la capacitat de crear alternatives a la consecució de diferents objectius, a més de trobar maneres sanes diferents de relacionar-se amb la resta del món.

Sabem com potenciar-la?

El paper de l’avorriment en el desenvolupament de la imaginació

“Cal que els nens puguin disposar d’una estona al dia per no fer res. D’aquesta manera triaran fer allò que ells prefereixin: descansar, jugar amb alguna joguina, fer manualitats…L’avorriment potencia la imaginació, precisament a la recerca d’un al·licient que permeti acabar amb aquesta sensació”, explica Mariola Lorente Arroyo, de la Universitat de Pares.

Un final diferent per als contes

Està demostrat que llegir en veu alta els nens augmenta la capacitat de concentració i d’atenció.Deixa que sigui el petit el que continuï la frase i, en arribar al final, no llegir-lo. Demaneu al nen que ens expliqui què creu que passarà al final o com li hauria agradat que acabés el conte.

Fomentem, així, el pensament i la imaginació.

El millor consell per potenciar la imaginació infantil: potencia la seva curiositat

A l’etapa dels “perquès”, els nens no paren de preguntar per tot allò que els envolta. “La qüestió és alimentar el dubte que el nen planteja per buscar una resposta junts, encara que tu com a adult ja la tinguis, i guiar-lo en aquesta recerca”, diu Nomen a Ser Padres.

Potencia la imaginació infantil a través de les joguines (joguines de joc lliure)

Hi ha algunes joguines fabricades amb el propòsit que sigui el nen qui li busqui un fi. Que sigui el petit el que decideixi com utilitzarà aquesta joguina i, en conseqüència, utilitzi la seva imaginació per fer-ho. Les nines, per exemple, potencien també aquest joc lliure i  altres articles com les mantes, una caixa de cartró o un llençol vell, que no són joguines, però que també diverteixen els nens.

La imaginació dota els nens de l’arma més poderosa: la seva ment. Potencia el cervell infantil a la infància i això és una cosa que repercutirà en el futur.

Agora Sant Cugat International School

www.colegioagorasantcugat.es/