Dr. Goran Ristic, Cap del Servei de Pediatria, Hospital El Pilar – Grupo Quirónsalud

La malaltia de mans, peus i boca és una malaltia causada per un virus que pertany a la família dels enterovirus, entre els quals, el més comú és el virus Coxsackie A16 i rarament uns altres com: el virus Coxsackie A6 i enterovirus 71.

Aquesta patologia és freqüent en nens menors de 5 anys i és comú que broti durant les estacions d’estiu i tardor.
La majoria dels més petits solen tenir símptomes lleus de 7 a 10 dies d’evolució. Els nens aconsegueixen tornar-se immunes a mesura que creixen, ja que produeixen anticossos una vegada s’exposen al virus que causa aquesta malaltia.

Com es presenta?

 Febre i símptomes similars als de la grip

Els nens solen presentar febre, mal de coll, pèrdua d’apetit i/o malestar general tres a cinc dies després de contagiar-se el virus.

 Aftes en la boca

Les aftes són doloroses i solen començar com a puntets vermells en la llengua i dins de la boca, que després es converteixen en butllofes. Els petits sovint deixen de menjar, bavegen més de l’habitual i els ve de gust més menjar líquids freds i purés frescos.

 Granellades

Hi ha casos que poden presentar granellades en els palmells de les mans i les plantes dels peus, però també pot aparèixer en les natges, cames i braços. Les granellades generalment no piquen i es presenten amb taques vermelles planes o lleugerament elevades, a vegades fins i tot amb butllofes.

Les complicacions de la malaltia com la pèrdua d’ungles, meningitis i/o encefalitis són extremadament rares.

Com es contagia?

 Contacte amb les gotes respiratòries que contenen partícules de virus després que una persona malalta tussi o esternudi.

 Tocar a una persona infectada o tenir un altre contacte pròxim, com besar-se, abraçar-se o compartir tasses, gots o coberts.

 Tenir contacte amb la femta d’una persona infectada, com quan es canvien bolquers i després tocar-se els ulls, el nas o la boca.

 Tocant objectes i superfícies que tinguin el virus, com les manetes de les portes o les joguines, i després tocar-se els ulls, el nas o la boca.

Encara que el virus pot romandre en el cos durant diverses setmanes, és més contagiós durant la primera setmana de malaltia del nen.

Quan s’ha de consultar a un pediatre?

 Quan el nen no pot ingerir begudes com ingereix habitualment i fins i tot s’arriba a pensar que podria estar deshidratant-se.

 Quan el petit no està alerta i no respon.

 Quan el nen porta més de 3 dies amb febre.

 Quan els símptomes del petit no milloren passats els 10 dies.

 Quan el nen té el sistema immunitari feble.

 Quan el petit és un bebè, especialment si té menys de 6 mesos de vida.

Com es diagnostica?

En general, el pediatre pot diagnosticar mitjançant diagnòstic visual i proves rutinàries simples si el pacient està contagiat de la malaltia mans, peus i boca. Quan existeix una granellada. En rares ocasions, se sol demanar les mostres de la gola o la femta del nen, perquè determini si contenen el virus.

Com prevenir i quin és el seu tractament?

La majoria dels nens milloren per si sols en 7 a 10 dies. No existeix un tractament mèdic específic per a poder pal·liar la malaltia. No obstant això, sí que es prenen mesures per a alleujar els símptomes i prevenir la deshidratació mentre el petit estigui malalt.
Per a prevenir el contagi o la propagació de la malaltia deuen: rentar-se les mans, netejar i desinfectar les superfícies, evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca i evitar el contacte pròxim amb persones contagiades amb aquest virus.

Per a qualsevol dubte i consell poden contactar amb el Servei de Pediatria de l’Hospital El Pilar en www.quironsalud.es/pilar/es/cartera-servicios/pediatria

Cuidem de la salut dels més petits de la casa.