L’escena es repeteix després de cada període de vacances: els nens i nenes  ploren desconsolats perquè s’han de separar dels pares, com si fos un absolut drama. I ja no només pateixen ells, també pateixen els seus pares que els veuen plorant sense poder fer gaire per consolar-los.

Que el nen/a s’adapti a l’escola és una cosa que requereix temps i, sobretot, molta paciència. Al temps que passa des del dia que es queda plorant fins que aconsegueix fer-ho sense llàgrimes se’l denomina període d’adaptació. Un període en què, a poc a poc, aprendran que s’han de quedar a l’escola i, sobretot, que els pares no els han abandonats.

Què poden fer els pares per fer front al període d’adaptació a educació infantil?

Els consells cal comença a aplicar-los abans que s’acabin les vacances o el cap de setmana perquè sorgeixi efecte:

• No deixar el nen/a fet/a un mar de llàgrimes a la porta del col·legi. Validar l’emoció, preguntar què li passa, calmar- l’ho i aprofitar aquest període d’adaptació de què disposen els centres educatius: fer progressiva l’entrada al col·legi (de menys a més hores) fins que aconsegueixi adaptar-se del tot.

• Començar amb les rutines unes setmanes abans que finalitzin les vacances: si els anem acostumant a aixecar-se amb el despertador, sopar a una hora determinada, anar a dormir a una hora determinada i llegir un conte abans de agafar el son, la tornada serà més suportable.

• No muntis una odissea el primer dia de classe: Si hi ha algú que ha de transmetre tranquil·litat, aquest ets tu. Si el teu fill/a et veu nerviós, trist o plorant perquè s’hi queda i te’n vas, es posarà pitjor. Encara que et faci molta pena, intenta mantenir la calma davant seu.

• Llegeix contes sobre la tornada a l’escola i les rutines: la lectura és una eina excel·lent per a gairebé tot el que té a veure amb el món de la criança i l’educació, així que aprofita-la llegint títols que tinguin a veure amb la tornada a l’escola .

Agora Sant Cugat International School

www.colegioagorasantcugat.es